Наша дієцезія має єпископа- помічника

Сьогодні, 9 листопада, у свято Освячення Латеранської базиліки, у київському конкафедральному храмі відбулися єпископські свячення Олександра Язловецького, якого 18 вересня цього року Святіший Отець Франциск призначив єпископом-помічником Київсько- Житомирської дієцезії Римсько-Католицької Церкви. 40-річний Олександр Язловецький став другим наймолодшим католицьким єпископом у світі.
Головним святителем був архиєпископ Клаудіо Ґуджеротті, Апостольський Нунцій в Україні та єпископ Леон Дубравський та єпископ Віталій Кривицький.




На такій величній події був присутній Єпископат Римсько-Католицької Церкви в Україні, єпископ Богдан Дзбюрах УГКЦ та священнослужителі Православної Церкви.
На урочисту хіротонію прибули єпископи та священники з України, Польщі, Англії, Італії, Молдови та Білорусі. Участь взяли представники влади та дипломатичного корпусу.


На початок Меси місцевий єпископ закликав оточити Олександра Язловецького своїми молитвами. Папську буллу зачитав секретар  Нунціатури Монсеньйор Себастіано Санна.
Проповідь Апостольського Нунція була немов інструкція до єпископського служіння.

Під час проповіді нунцій звернув увагу на важкість єпископського служіння. "Всі мають до тебе пошану, але знайти тих, хто тебе любить важко. Не тому, що їх немає, а через те, що не знаємо, чи те, що вони тобі говорять є справжнє, чи так просто повинні казати. Це особливо відчуватиметься у моментах самотності та у потребах". 

Після урочистої обітниці єпископа-електа та літанії до всіх святих, під час якої Олександр Язловецький лежав долілиць  розпочалася та частина богослужіння, яка іменується хіротонією, тобто рукоположенням.


Сенс цього сакрального жесту полягає в тому, що єпископи – носії апостольської місії та влади – накладають долоні обох рук на голову кандидата, який на знак покори стоїть навколішки. Цим давнім жестом знаменується прийняття когось під свою владу.
Рукоположення розпочали головний консекратор і єпископи-співслужителі. Згодом усі єпископи повторили цей жест. Молитву висвячення, разом з головним служителем свячень і співслужителями над Олександром Язловецький прочитали всі присутні єпископи.

Важливим знаком стало тримання над головою нового єпископа розгорнутого Євангелія, під час молитви консекраційної Архієпископа Клаудіо. Це символізує вилиття Святого Духа на кандидата.



Гаслом єпископа Олександра є PRIMUS SERVUS DEI (СПЕРШУ СЛУГА БОЖИЙ). В єпископському гербі  зображені чаша та Святе Письмо, як два джерела благодаті. Вони знаходяться на фоні кольорів українського прапора та символ мучеництва св. Томаса Мора – сокира.

Наприкінці Святої Меси прозвучав гімн прослави «Te Deum». Новий єпископ у супроводі єпископа Віталія Кривицького та єпископа Леона Дубравського у процесії пройшов через храм, уділяючи своє перше єпископське благословення.

Багато теплих слів побажань та привітань лунало на закінчення Святої Меси для єпископа Олександра.