85 річчя єпископа Яна Пурвінського

19 листопада Єпископ Ян Пурвінський відсвяткував свій ювілейний 85 рік народження. Багато парафіян та гостей зібралось на свято, щоб виразити вдячність за благословення Боже, яким є для Київсько-Житомирської дієцезії єпископ Ян Пурвінський. Коли ювіляр з’явився у храмі вірні стоячи зустріли його оплесками пошани. Він сам очолив подячну Євхаристію, під час якої з ним концелебрували єпископ Віталій Кривицький, єпископ помічник Олександр Язловецький, єпископ  Віталій Скомаровський ординарій Луцької Дієцезії, єпископ  Леон Дубравський ординарій Кам’янець-Подільської Дієцезії та 22 священники. Служіння під час Пресвятої Євхаристії виконували семінаристи дієцезіальної семінарії  Пресвятого Серця Ісуса та семінаристи семінарії «Redemptoris Mater».

На Святій Мессі також були представники ради церков міста Житомира, між іншим православний єпископ (УПЦ) Житомирський та Овруцький Паїсій. На початок урочистості єпископ ординарій привітав усіх присутніх та прочитав лист від Нунція Архієпископа Клаудіо Ґуджеротті. Також владика Віталій проголосив проповідь, в основу якої поклав перше читання з книги Макавеїв, показуючи, що лише людська логіка без послуху Слову Божому може заважати нам, часом може допомагати, а може так заплутати нас, що відійдемо від Бога, як і ті, що начебто хотіли зберегти життя дев’ятдесятилітньому Єлеазару. Той був найвидатнішим книжником, тобто знавцем Слова Божого того часу і волів понести почесну смерть ніж прийняти ганебне життя приступивши Божі Заповіді. Єпископ Віталій заохотив усіх присутніх до відповіді на запитання, чи ми готові бути на стільки вірними, як чоловік з читання – аж до смерті? Чи знаємо заради чого робимо все? Чи ми готові сьогодні вже увійти до вічності? Отець провів легку паралель між героєм з читання і ювіляром, після чого звернувшись до єпископа Яна додав: «Дякуємо, отче, що Ви для нас є прикладом. Ти більше не можеш робити, їздити, ходити, як раніше, але дякуємо за молитву, яку заносиш кожного дня за кожного з нас.» На кінець проповіді єпископ Віталій побажав кожному, щоб його довгий вік був не тільки логічним, але й мудрим. 

Після Причастя усі присутні прославляли Бога співом гімну «Te Deum» На кінець целебрації єпископ Ян уділив усім свого пастирського благословення та подякував за привітання. 

Кожен з нас хотів би бачити плоди своєї праці, особливо, коли переживаєш стільки труднощів на життєвому шляху, як єпископ Ян. Сьогодні після Служби Божої можна було бачити на власні очі плоди кропіткої праці на Славу Божу душпастиря, наставника і просто батька – єпископа Яна. Йому дякували офіційно і просто, як підказувало серце. Дякували влада міста, представники Ради Церков, Генеральний Консул Польщі, дякували представники спілок і спільнот, окремі люди та подружжя, яким він уділяв таїнства. Всі вони в унісон повторювали: «дякуємо, що ви нас заснували, що розпочали, що дали початок і наснагу на розвиток…».

Сестра Ольга Станіславенко