Більше змогла та, котра більше полюбила

Була у праведного отця сестра на ім'я Схоластика, теж посвячена Господу ще з дитинства. Мала вона звичай відвідувати брата раз на рік, а муж Божий виходив їй назустріч до місця, що недалеко за мурами у володінні монастиря. Визначеного дня прийшла сестра, сиділи вони і розмовляли про вічне, а темінь все більше насувалася, і час був вже досить пізній. Тоді блаженна сестра промовила братові: "Зостаньмося тут до світанку роздумувати про радощі небесні..."

Але він відповів: "Що ти таке кажеш, моя сестро? Не можу я провести ніч поза монастирем!" Коли Схоластика почула відмову брата, склала руки на столі і, схиливши на них голову, занурилась у молитву до Всемогутнього Бога. Коли ж піднесла голову, почалася така сильна гроза з блискавками і громом, що вельмиповажний Бенедикт не міг і кроку ступити за поріг через зливу. Схвильований Божий муж, збагнувши, що серед тих блискавок і грому не зможе повернутися в монастир, почав скаржитися сестрі: "Нехай простить тебе Бог Всемогутній, сестро, що ж ти наробила!" Вона відказала: "Просила тебе, та ти не хотів мене послухати. Попросила в Господа мого, і Він вислухав мене. А тепер йди, якщо зможеш, покинь мене і повертайся до свого монастиря". Серце однієї жінки зуміло стягнути Божественну Всемогутність. І немає нічого дивного в тому, що жінка, бажаючи довше побути з братом, у цій ситуації була могутніша за нього, оскільки, згідно з вченням Йоанна: "Бог є любов", більше змогла та, котра більше полюбила! Три дні потому, Бенедикт молився у своїй келії. Піднявши очі до неба, він побачив, як душа його сестри Схоластики, залишивши тіло, в постаті голубки возносилася в глибини небесні. (ІІ Книга Діалогів св. Григорія Великого)
Відзначаючи щороку перехід до вічності своєї духовної Матері св. Схоластики, сестри з бенедиктинського Абатства Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії моляться за пастирів та вірних нашої дієцезії, за мир у всьому світі та за усю Церкву. У бенедиктинок існує повір'я, що св. Схоластика пригадує про себе дощем на бенедиктинські свята. Цього року 10 лютого свята прийшла зі сильним, але чудовим снігопадом.

Святу Месу в абатстві на честь св. Схоластики, на якій зібралися священики, численні вірні, очолював настоятель парафії св. Софії о. Віктор Маковський. Під час проповіді о. Віктор сказав, що святість це заповідь і покликання – "Будьте святі, як Я є святий".
"Орден св. Бенедикта дав Церкві видатних особистостей, які були Папами Римськими, кардиналами, єпископами, абатами. Але не менш значущими були дочки св. Бенедикта, такі як св. Схоластика та інші, які хоча і не були відомі багатьом вірних, але відіграли велику роль в духовному житті Церкви протягом вже 1500 років".

с. Ернеста OSB