Дар особи для Господа

"Тому нехай Святий Дух віллє їй чесноти мудрої скромності і доброти, поваги і лагідності, невинності і вільності. Нехай палає любов ю до Тебе одного, нехай заслуговує на похвалу, але її не прагне, нехай прославляє Тебе невинністю тіла і святістю душі, нехай служить Тобі з любов ю і острахом. Ти будь їй нагородою, радістю, прагненням, будь їй потіхою в смутку, порадою в непевності, обороною перед кривдою, стійкістю в переслідуванні, достатком в убогості, їжею у пості, ліком у хворобі. Нехай все знайде в Тобі, Котрого вибрала понад усе."
(з консекраційної молитви)

Сьогоднішній день 21 квітня для спільноти сестер бенедиктинок із Абатства Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії в Житомирі є особливий. Відбулася велика подія в житті Церкви – сестра Ріта Ліненко прийняла рішення остаточне посвятити себе виключно Богу, складаючи урочисті монаші обіти і приймаючи консекрацію.

Численні вірні покликані Богом, складаючи святі монаші обіти посвячують себе Його служінню, а також для добра людей, дотримуючись євангельських рад стараються більш ретельно наслідувати Ісуса Христа. Деякі з жінок з Божого натхнення, хоча не мають жодного заказу подружжя, відрікаються людського зв’язку і прагнуть вищого зв’язку, котрого той є тінню: не наслідують знаку, яким є подружжя, але входять в реальність, яку цей знак вістить. Монаше життя є особливим і винятковим відданням своєї особи і свого життя Господу. Господь Бог є Найвищою Вартістю, гідною найбільшого посвячення, цілковитого віддання і найвищої любові.


Консекрація - це подія, в якій доконується Боже діяння, котре освячує людську особу. Людина свідомо і добровільно віддається і посвячується Богу на цілковиту власність. Господь передусім кличе людину своєю благодаттю, призначає для Себе і зміцнює Своєю міццю. Дякуючи цій освячуючій дії Бога, людська особа набирає характеру сакрального і входить в нові відносини з Богом. Консекрація це таємниця між вибраною душею та Богом і зрозуміти це може тільки той, хто сам пережив з’єднання з Богом.

Сестра отримала ознаки урочистого посвячення: кукулю – шату ордену св. Бенедикта; чорний вельон – зовнішній знак відданості служінню Христові і Його Церкві; обручку – знак і символ вічних і містичних заручин з Ісусом, Божественним Нареченим; брев’ярій – книгу молитов Церкви, котра зобов’язує Сестру до невпинної молитви.

На проповіді Апостольський Нунцій в Україні Його Високопреосвященство Клаудіо Ґуджеротті сказав, що вічні обіти це такий момент, для якого покликана людина народжується. А входячи у спільноту доповнює загальну картину, як фрагмент до мозаїки. Всі разом сестри створюють духовний рух, який втягує інших і постійно пригадує, що Бог має бути на першим місці.

Урочисту літургію супроводжував чудовий спів сестер, який підносив молитовний дух численних зібраних вірних.

 

С. Ернеста Тепленко OSB