IV Паломництво чоловіків на честь св. Йосипа

Якщо ми звикли до того, що чоловіків у храмі можна побачити мало, або вони стоять в кінці храму, то це не про тих, які попри зовсім несприятливі погодні умови, приїхали на IV Паломництво на честь св. Йосипа. Бо в Санктуарії Матері Божої Бердичівської були зайняті всі лавки – від першої до останньої.
Близько 150 чоловіків з різних міст, містечок та сіл, приїхали на своє чоловіче паломництво. Представники парафій з Житомирської, Київської і навіть Хмельницької області зібрались, щоб разом молитись та вчитись від св. Йосипа – прикладу справжнього чоловіка та батька. На початку зустрічі відбулось знайомство, а для деяких зустріч з вже знайомими. Різні професії, різний вік, різний статус, а об’єднала їх спільна молитва та прагнення зачерпнути сили і вдивлятись у приклад святого Йосипа, урочистість якого будемо святкувати 19 березня.
Після знайомства та привітання учасників, о. Олег Сартаков, організатор Паломництва, виголосив глибоку та змістовну конференцію. На підставі інавгураційної проповіді Папи Франциска, отець Олег показав конкретні приклади, на підставі яких кожен чоловік може наслідувати св. Йосипа. Бути захисником, охоронцем, бути головою родини. Чоловічі характеристики, які мав св. Йосип є надалі актуальними для чоловіків сьогодні. Св. Йосип – скромний, смиренний, тихий, постійно присутній в житті Марії та Ісуса. Він супроводжує Марію та Ісуса і в радості і важкі моменти життя. Багато чеснот так великого та скромного святого не помітні та не популярні сьогодні. Але Його вірність та служба Матері Божій та Господеві має стати прикладом для кожного чоловіка.
Також отець Олег розповів про Братство св. Йосипа – його історію, мету та обов’язки. Після конференції чоловіки були розділені на групи, в яких ділились прикладами життя своїх дідусів.

І хто буде говорити про те, що чоловіки несміливі і бояться поділитись своїми спогадами перед публікою?


Святу Месу, яка була підсумком і завершальним пунктом зустрічі очолив о. Андрій Бачинський, який вже традиційно приїхав з численною групою чоловіків з Коростишева. Співслужили з ним присутні священики – о. Олег Сартаков, о. Віталій Умінський, о. Марек Рудзь, о. Петро Глувка та о. Рафал Мишковський, настоятель Санктуарія.
Під час проповіді о. Андрій на прикладі життя декількох святих чоловіків – показав, як важливо бути слухняним Богові навіть тоді, коли це здається зовсім незрозумілим і не логічним.

На завершення святої Меси відбулось освячення Ікони св. Йосипа, яка буде подорожувати парафіями і пригадувати про сьогоднішнє свято.

У щоденних проблемах всі потребують підтримки та допомоги. Взаємна молитва є великою силою і поміччю. І щоб повертатись до свої домівок укріпленими – майже 200 чоловіків поклавши один одному руку на плече, молились один за одного 33 рази молитву «Отче наш».


Це був небуденний вигляд і неабияке пережиття. Бо якщо в Церкві є чоловіки, які моляться – то не тільки їхні «домашні церкви», а й ціла Церква стає сильнішою.