Комюніке єпископа Віталія Кривицького SDB щодо ситуації пов’язаної з небезпекою епідемії

Дорогі брати і сестри у Христі, у зв’язку з введенням в Україні карантину, який триватиме від 12 березня до 3 квітня 2020 року, прошу вас взяти під увагу та дотримуватися заохочень Конференції Єпископів нашої Церкви у Зверненні з приводу епідемії коронавірусу (№ 6/20) від 12.03.2020 та Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) щодо профілактики поширення цієї інфекції від 13.03.2020. Водночас, керуючись почуттям відповідальності за доручену мені дієцезію, вважаю за доцільне поінформувати вас про мої додаткові рішення та рекомендації.

  1. Уділення диспенсації від обов’язку брати участь у Св. Месі

      Починаючи від 14 березня 2020 року, своїм декретом (№ 113/20), згідно з кан. 87, §1 Кодексу Канонічного Права, аж до офіційного закінчення періоду карантину на території дієцезії уділяю диспенсації (звільнення) з обов’язку брати участь у недільній Св. Месі наступним вірянам: а) особам літнього віку від 60 року життя; б) особам з будь-якими симптомами грипу чи ГРВІ; в) дітям і підліткам до 18 року життя та дорослим, які безпосередньо за ними доглядають; г) усім хто відчуває обґрунтований страх заразитися інфекцією коронавірусу. Для цих осіб відсутність під час Св. Меси в неділю чи обов’язкову урочистість не буде вважатися смертельним гріхом.

  1. Можливість дивитися чи слухати Св. Месу через телебачення та радіо

      Заохочую хворих та осіб, які скористаються зі згаданої диспенсації, перебуваючи вдома пам’ятати про особисту і спільну молитву, особливо про молитву святого Розарію, переживати Св. Месу за допомогою трансляції на Католицькому «Телебаченні Віковічного Слова» (EWTN) або слухати її по “Радіо Марія” та духовно приймати Св. Причастя.

Трансляції EWTN відбуваються через телевізійних провайдерів або безпосередньо з сайту www.ewtn.org.ua з понеділка по п’ятницю о 15:00 год., а в неділю та урочистості з київського прокафедрального храму Св. Олександра о 10:00 год. Натомість слухати Св. Месу через Радіо Марія можна з понеділка по суботу о 7:00 та 18:00 год., а в неділю о 10:00 та 18:00 год. на сайті www.radiomaria.org.ua або з радіоприймачів (Київ 69,68, Житомир 70,04).

  1. Перенесення на невизначений час масових релігійних заходів

      Приймаю рішення на період тривання карантину, перенести на невизначений час усі масові церковні заходи, а саме: паломництво до Матері Божої Бердичівської Руху «Світло-Життя» (14.03.2020) та чоловіків (21.03.2020), Дієцезіальний День Молоді (03-05.04.2020), публічні Хресні дороги та інші масові заходи.

  1. Деякі рекомендації для духовенства

Переконливо наполягаю, щоби священники нашої дієцезії вжили наступних кроків:

  1. настоятелям багатолюдних парафій слід, наскільки це можливо, збільшити кількість Св. Мес, щоб уникати небезпечного скупчення людей та забезпечити безпечну дистанцію між ними. Визначення кількості Св. Мес залишаю за розсудливим рішенням настоятеля;
  2. організувати богослужіння Хресної дороги та Гірких жалей в храмі згідно розсудливого рішення настоятеля парафії;
  3. скасувати великопісні парафіяльні реколекції та катехізації. Слід, однак, заохотити вірян, щоби пережили реколекції користуючись зі згаданих вище католицьких медіа (реколекції на EWTN та Радіо Марія відбудуться від 1 до 3 квітня о 19:00);
  4. організувати адорацію Пресвятих Дарів протягом тижня за допомогою чергування невеликих груп осіб, з метою безустанної молитви про припинення поширення епідемії коронавірусу в нашій країні та всьому світі;
  5. священникам не слід, без поважної причини, залишати територію своєї парафії, щоби бути доступним вірянам для духовних розмов, а особливо –  служачи у таїнстві Покаяння та уділяючи Св. Причастя для бажаючих;
  6. закликаю священиків ретельно дотримуватись гігієни під час богослужінь, зокрема під час уділення Св. Причастя: використовувати пурифікатор зволожений дезінфікуючим засобом.

 

Запрошую всіх вас поставитися до цих рішень з відповідальністю, розумінням та пастирським послухом. Закликаю не піддаватися паніці, але як належить людям віри – довіряти безмежній Божій любові та милосердю!

 

З пастирським благословенням,

Віталій Кривицький SDB
Єпископ Київсько-Житомирський