Оголошення декрету Конгрегації до справ єпископів з приводу встановлення катедрального храму Київсько-Житомирської дієцезії

06 червня, 2021 року у храмі Св. Олександра у м. Києві о 12.30 год. відбулася св. Меса, яку очолив ординарій Київсько-Житомирської дієцезії Віталій Кривицький SDB, а співслужили Секретар Апостольської Нунціатури, повірений у справах, монсіньйор Себастіано Санна, о. Віталій Квапіш, канцлер  та о. Станіслав Інжиєвський, настоятель храму св. Олександра у Києві. Св. Меса транслювалася по «І Національному» каналі України.
На початку Св. Меси Ординарій звернувся до вірних з поясненням, що сьогоднішня присутність о. Себастьяна Санни означає для дієцезії добру новину та передав слово представнику Апостольської Нунціатури.


На підтвердження цих слів о. Себастьяно Санна пояснив, що сьогоднішня новина полягає в тому, що храм Св. Олександра у Києві піднесено до рангу і гідності катедрального храму Київсько-Житомирської дієцезії. Водночас катедральному храму Св. Софії, що у м. Житомирі надано титул конкатедри. Він показав вірним декрет Конгрегації до справ єпископів та вручив його єп. Віталію Кривицькому.

Після цього о. Емануїл Сабадах OFM урочисто прочитав декрет вірним українською мовою. Читання декрету завершилося оплесками вірних.
Під час проповіді Ординарій пояснив вірним причини свого прохання до Апостольського Престолу про надання храму Св. Олександра титулу катедрального та висловив Святішому Отцеві вдячність за надану для Київсько-Житомирської дієцезії ласку.

В цьому ж часі, на завершення урочистої Святої Меси в Житомирі, текст декрету Конгрегації до справ єпископів з приводу встановлення катедрального храму, вірним прочитав єпископ Олександр Язловецький.


Нижче приводимо український переклад тексту :

ДЕКРЕТ

Високопреосвященний отець Віталій Кривицький SDB, єпископ Київсько-Житомирський звернувся до Апостольського Престолу з гарячим проханням, щоб, заради забезпечення кращої і всебічної турботи про благо душ, припинити дію титулу катедрального для храму, присвяченого Богу на честь святої Софії, що знаходиться у місті Житомир, та піднести до рангу і гідності катедрального храму, що знаходиться у місті Київ, присвяченому Богу на честь святому Олександру, що до цього був конкатедральним; водночас храмові святої Софії надати титул конкатедри.
Верховний Понтифік Франциск, з Божого провидіння Папа, отримавши прихильну оцінку Апостольської Нунціатури в Україні, маючи на увазі розвиток святої Матері Церкви і спасіння душ, постановив скерувати звернене до нього прохання на розгляд Державного Секретаріату і Конгрегації до справ Єпископів.
Тому, той же Верховний Понтифік, після того, як отримав там де було це потрібно, оцінку тих, від кого вона була потрібна, або тих хто претендував собі право на неї, через декрет Конгрегації до справ Єпископів, що має таку саму вагу, як Апостольський лист, опечатаний свинцевою печаткою, припиняє дію титулу катедри для храму святої Софії і підносить згаданий храм святого Олександра до рангу і гідності катедрального цієї ж дієцезії, одночасно надаючи всі прерогативи, права і привілеї, які мають інші катедральні храми згідно з нормами канонічого права, та одночасно постановляє, щоби надати храмові святої Софії титул конкатедри.

Для виконання цього указу Понтифік делегує вище згадану Апостольську Нунціатуру, надаючи їй всі необхідні повноваження і дозволи, у тому числі на субделегацію виконання цієї дії будь-якому лицю, наділеному церковною гідністю, та накладаючи обов’язок, якомога швидше вислати тій же Конгрегації до справ Єпископів оригінал звершеного акту.

Не брати до уваги жодних приписів, протилежних вище викладеному.

Дано в Римі, в будинку Конгрегації до справ Єпископів, 10 травня 2021 року.