Пасхальна Вігілія в храмі св. Олександра

«Що сталось? Велика тиша сповила землю; велика на ній тиша і порожнеча. Велика тиша, бо Цар заснув. Земля принишкла і замовкла, бо Бог заснув в людському тілі та пробудив тих, котрі спали століттями. Бог помер у тілі та зрушив Відхлань» (зі старожитньої проповіді на Велику і Святу Суботу)
Й не тільки тиша, але й темрява сповила храм св. Олександра надвечір Великої Суботи. Й раптом у цій суцільній темряві запалало яскраве світло – світло Великодньої свічки – Пасхалу. Й це світло, це полум’я однієї свічки, котра є символом Воскреслого Христа – істинного Світла для світу – швидко поширилось від людини до людини, від свічки до свічки. Й вже невдовзі у світлі та урочистому зосередженні лунали слова Великоднього Послання – Exultet.

Так в київському Соборі св. Олександра Літургія Світла розпочала Вігілійну Святу Месу Пасхи Христової 2018 року Божого. Головним служителем цієї св. Меси був Ординарій Київсько-Житомирський Владика Віталій. Йому співслужили: Блаженнійший Святослав Шевчук, Глава і Отець Української Греко-Католицької Церкви, священики парафії св. Олександра та інших парафій і чернечих спільнот м. Києва обох (латинського і візантійського) обрядів.

Друга частина відправ – Літургія Слова – принесла вірним слова з читань та псалмів Святого Письма, Старого і Нового Завітів та Євангелії, що оповідають про історію створення та спасіння світу та людини. А містком, переходом від старозавітніх текстів до читань Нового Завіту став урочистий спів гімну «Слава во вишніх Богу» («Gloiria in exelsis Deo»), який супроводжували дзвони, які, в свою чергу, стали для світу знаком того, що Церква Христова вже вітає свого Воскреслого Господа.

У проповіді єпископ Віталій, коментуючи літургійні читання, зазначив, що там, де для людини є смерть, Бог дає життя і благословення, нове життя християн починається через хрещення, тобто занурення в смерть Ісуса, який повставши з мертвих вже більше не вмирає.

Наступною частиною св. Меси Пасхальної Вігілії традиційно являється Літургія Хрещення: вдивляючись у свого Воскреслого Спасителя, Церква приймає в своє святе лоно нових вірян, нових Христових учнів. Не стала виключення і Вігілія в Соборі св. Олександра. Тут і зараз Єпископ Віталій Кривицький вділив два перших таїнства християнського втаємничення (Хрещення та Миропомазання) сімом катехуменам, що пройшли відповідну підготовку та засвідчили свідомість свого вибору – стати послідовниками і сповідниками Господа Ісуса Христа. Й саме новохрещені, що сьогодні вперше взяли участь у молитві вірних, виголосили заклики-наміри цієї Вселенської молитви, а на початку Літургії Євхаристичної Жертви принесли до вівтаря та склали на руки Єпископа- Ординарія дари землі і праці людських рук: хліб, вино, воду, квіти, плоди…


Після здійснення безкровної Жертви Христа – Пресвятої Євхаристії та Причастя вірних блаженнійший Святослав скерував до присутніх слова привітання з Пасхальними Святами, а радник президента Богуцький Юрій Петрович зачитав привітання Президента України для римо-католиків з Великоднем.

Після урочистого благословення відбулось освячення великодніх страв.
 

Дмитро Парубець