Посли країн G7 обговорили стан реформ з Всеукраїнською Радою Церков

Повноважні посли країн «Великої сімки» (G7) зустрілися з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій з метою налагодження взаємодії та постійного діалогу. Зустріч відбулася 6 лютого у Національному заповіднику «Софія Київська» за участі 17 членів ВРЦіРО. Серед високоповажних очільників іноземних дипломатичних місій були присутні посол Канади Роман Ващук, посол Японії Сумі Шігекі, посол Великобританії Джудіт Гоф, посол США Марі Йованович, посол Європейського Союзу Хюґ Мінґареллі, посол Німеччини Ернст Райхель, посол Італії Давіде Ла Чечіліа та заступник глави дипломатичної місії Франції Крістоф Ле Ріголер. Українські релігійні діячі у своїх виступах підкреслили важливість участі об'єднаної релігійної спільноти України, як частини структурованого громадянського суспільства, у процесі реформ в Україні.
“Церква має дальше бачення, ніж політики, бо не обмежена думкою про вибори, а дбає про добробут людей. Роль церкви у суспільстві можна порівняти з турботливою матір’ю, яка вмовляє дитину із зубним болем все ж таки піти до лікаря. Це суспільна відповідальність церков – сприяти життєво необхідним змінам в Україні”, – наголосив Глава УГКЦ верховний архієпископ Святослав Шевчук.

Головний рабин м. Києва та України Яків Дов Блайх відзначив, що Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій є об'єднуючим фактором в українському суспільстві. Він підкреслив, що згідно Священних Писань різних конфесій Бог найбільше ненавидить корупцію, і особливо в судочинстві. “Створення антикорупційного суду не повинно зупиняти процес очищення всього суддівського корпусу. Так, можна створити антикорупційний суд, приміром – на п’ятирічний термін, але це не повинно означати, що всі інші суди можуть залишатися корумпованими”, – зауважив Ребе.

Водночас старший єпископ Української Церкви християн віри євангельської Михайло Паночкозауважив, що “з корупцією не може боротися корумпована влада”. На його переконання, добрі зміни можуть принести лише духовні та моральні люди. “Церква у першу чергу має готувати в своїх громадах чесних і моральних людей – у такий спосіб ми можемо найкраще впливати на зміни в Україні”, – наголосив єпископ. Цю позицію підтримав і голова Духовного управління мусульман України шейх Ахмед Тамім, який згадавпро негативні наслідки радянської освіти та підтримав необхідність просвітницької діяльності церков.

У свою чергу іноземні дипломати акцентували увагу на пріоритетних напрямках роботи G7 групи з підтримки України. Серед них: верховенство права та боротьба з корупцією, економічне зростання, ефективне управління, розвиток людського капіталу, безпека та оборона. “Україна зробить інвестицію в своє майбутнє, якщо зробить зусилля для проведення реформ. І боротьба з корупцією лежить у сердцевині цих змін”, – сказав посол Німеччини Ернст Райхель.
Повноважні посли країн «Великої сімки» відзначили важливу роль церков і релігійних організацій, яку вони відіграють у становлення громадянського суспільства в Україні, утвердженні правди і справедливості, несприйнятті корупції та беззаконня, формування ефективних і підзвітних громадськості владних інституцій. “Церкви є найбільшими представниками громадянського суспільства, з якими нам треба співпрацювати та краще їх розуміти”, – підкреслив посол Канади Роман Ващук.

Посол Великобританії Джудіт Гоф порушила питання про те, яким чином можна змінити загальну культуру в українському суспільстві, щоб утвердити несприйняття корупції, в тому числі на побутовому рівні.  Водночас посол США Марі Йованович запросила глав Церков і релігійних організацій поділитися своїм баченням суспільних змін і тих конкретних заходів, які громадянське суспільство України за підтримки міжнародної спільноти може вжити задля звершення найважливіших реформ. 
“Роль ВРЦіРО є важливою у забезпеченні соціальної єдності в Україні, в тому числі для протидії російській агресії. Важлива роль Церков і релігійних організацій також у справі реінтеграції окупованих територій. Ми сповнені рішучості у співпраці з вами в тих сферах, які є надзвичайно необхідні для реформування в Україні”, – сказав посол ЄС Хюґ Мінґареллі українським релігійним діячам. Сторони домовилися продовжувати започаткований діалог і взаємодіяти з різних актуальних аспектів суспільно-політичного життя України та глобального світу з метою утвердження гідності кожної людини, її прав і свобод, подальшого поступу українського суспільства на шляху демократичних змін та реформ.

Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій була утворена у грудні 1996 року як міжконфесійна інституція. Її метою є об'єднання зусиль конфесій у справі духовного відродження України і координації міжцерковного діалогу як в Україні, так і за її межами, а також участь у розробці проектів нормативних актів з питань державно-конфесійних відносин та здійснення комплексних заходів доброчинного характеру. На сьогодні до складу ВРЦіРО входять 16 церков і релігійних організацій та 1 міжцерковна організація, серед яких православні, греко- і римсько-католицькі, протестантські та євангельські церкви, а також іудейське та мусульманське релігійні об'єднання. Відтак ВРЦіРО представляє більше ніж 90 % усіх релігійних організацій України.

Фоторепортаж - Максим Васін
Передрук : vrciro.org.ua