Реколекції в місійних парафіях

З 8 по 10 грудня 2017 року в парафії свв. Петра і Павла м. Ніжин, а також в парафії Пресвятого Серця Ісуса м. Прилуки проходили парафіяльні реколекції, котрі проголошував о. Віталій Квапіш – вікарій парафії св. Олександра м. Київ. Настоятелем цих двох місійних парафій є о. Віталій Прилепа.


Чому місійних? Тому що ці дві парафії є найвіддаленішими на півночі точками в нашій дієцезії, а також місійні по кількості парафіян. Настоятель щонеділі долає 70 км, щоб приїхати з Ніжина до своїх парафіян в м. Прилуки, незважаючи на те, що на недільну Месу приходить 5-7 осіб. Кожна особа потребує Бога і о. Віталій їм Його дає.


В Ніжині ситуація трішки краща. Кількість прихожан становить близько 20-25 осіб. Але настоятель будує між ними справжні родинні відносини. В перший день духовних вправ о. Віталій Квапіш наголосив на тому, що реколекції це є час, щоб заново позбирати, упорядкувати, скласти, тобто навести порядок у духовній сфері. Адже світ, в якому ми живемо часто відтягує нас від Бога і диявол краде Боже Слово, яке ми слухаємо або читаємо. І саме тому кожному потрібні реколекції, щоб зупинитися, вийти на пустиню, щоб знову підживити свою духовну сферу.

Протягом трьох днів ми роздумували над гріхом, який нас відводить від Бога і тоді людина-Адам не знає де він знаходиться. Саме тому Бог кличе Адама: «Де ти?» Після вчиненого гріха Бог кличе кожного з нас: «Де ти? Повернися! Я тебе чекаю!» Тобто Бог чекає нас в Таїнстві Покаяння, про яке детально розважали під час другого дня реколекцій. А третього дня отець приблизив нам постать Йоана Хрестителя, який закликає кожного з нас готувати свої серця на прихід Спасителя.
Нехай Буде прославлений Господь!
о. Віталій Квапіш