Свято святого Бенедикта

Цього року свято св. Бенедикта головного покровителя Європи і засновника найстаршого монашого ордену - в Абатстві Бенедиктинок в Житомирі відбулося ввечері 10 липня. В Західної церкві є традиція святкувати Вігілію якоїсь Урочистої події. Розділів радість свята Митрополита Львівський Архієпископ Мечислав Мокшицький.
Перед початком Меси Мати Абатиса Клара Свідерська привітала Архієпископа та звернулася до нього з проханням відправити Службу в намірі спільноти про всі потрібні дари та харизми для кожної з сестер, витривалість в покликанні, а також про нові святі і ревні покликання, щоб спільнота могла служити не тільки для Київсько- Житомирської дієцезії, але і могла дати частину сестер для нової фундації у Львові.

Цим липневим чудовим вечором численні вірні мали нагоду не тільки отримати повний відпуст, але і насолодитися гарною урочистою літургією. У принесені дарів приймали участь рідні наших сестер.




Треба сказати декілька слів про свято 11 липня, адже це не день смерті святого, як прийнято відзначати в Церкві.
11 липня це день перенесення нетлінних останків св. Бенедикта. В 569 році логнгобарди завоювали Італію, також Абатство на Монте-Кассіно (де був похований св. Бенедикт та його сестра-близнюк св. Схоластика) було зруйновано. Монахом чудесним чином вдалося втекти. Спочатку до Риму, а потім у Францію. Тільки у 717 році почались праці по віднові абатства. Монахи, яки втекли у Францію захотіли повернути себе реліквії св. Бенедикта. І так сталося. Монахи з Монте-Кассіно теж претендували на реліквії. По довгих спорах та розмовах частини тіла св. Бенедиката були перенесені в абатство Монте-Кассіно, і це було 11 липня. З цього часу вся Західна Церква 11 липня відзначає як свято св. Бенедикта – Покровителя Європи.

На нашім святі цього року Архієпископ Мокшицький сказав, що св. Бенедикт не окропив землю  мученицькою кров'ю, але щоденним життям підтверджував любов та вірність до Христа, а що називається білою кров'ю. І зараз сестри і брати ордену св. Бенедикта своєї молитвою та працею (ORA ET LABORA) свідчать про Божу присутність в цьому світі.

С. Ернеста OSB