У Києві відбулась науково-практична конференція про гуманітарну дипломатію Суверенного Мальтійського Ордену

4 грудня 2017 року Інститут міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Посольство Суверенного Мальтійського Ордену в Україні провели міжнародну науково-практичну конференцію «Гуманітарна дипломатія Суверенного Мальтійського Ордену та роль Церков у вирішенні конфліктів»


Слідуючи давній традиції та гаслу Суверенного Мальтійського Ордену «Tuitio fidei, obsequium pauperum» («Захист віри, допомога потребуючим»), Орден, разом зі своїми прихильниками та партнерами, протягом більш як 900 років втілює благодійні проекти по всьому світу. Протягом останніх 26 років Мальтійський Орден активно допомагає Україні та її громадянам. Особливо це відчутно на прикладі активної гуманітарної діяльності Ордену. Неповносправні, діти-сироти, тисячі внутрішньо переміщених осіб, постраждалі від військових дій на Сході України – усі ці категорії отримують допомогу і підтримку в рамках благодійних місій та проектів Ордену. Зокрема, на сьогодні в Україні працюють дев'ять центрів Мальтійського Ордену з психосоціальної реабілітації: у Маріуполі, Краматорську, Сєвєродонецьку, Старобільську, Слов’янську та у Київському регіоні (Бориспіль та три центри у Києві). У конференції взяли участь представники церков та організацій, які допомагають жертвам збройного конфлікту на Донбасі, внутрішньо переміщеним особам та людям, що опинилися у скрутних умовах. Зокрема, свої доповіді представили Надзвичайний і Повноважний Посол Суверенного Мальтійського Ордену в Україні Й.В. Антоніо Гадзанті Пульєзе Ді Котроне, Й.В. Владика Віталій Кривицький, Єпископ Києво-Житомирської дієцезії Римо-Католицької Церкви, о. Андій Нагірняк, Віце-президент «Карітас України», Алан Ешліманн, Голова Делегації Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні, Наташа Стойковська, Координатор кризових програм Представництва ЮНІСЕФ в Україні, Сергій Богданов, Керівник Центру психічного здоров’я та психосоціального супроводу Національного університету «Києво-Могилянська академія».


На конференції виступили також представники Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Зокрема, професор Наталія Яковенко зробила доповідь про роль релігійного фактору в міжнародних відносинах, професор Ольга Буткевич – про вплив збройних конфліктів на міжнародні зобов’язання держав у сфері захисту прав людини, доцент Антон Кориневич – про захист прав людини в рамках міжнародного гуманітарного права. Доповідь про трансформацію відношення до релігії у польському суспільстві представила професор Рената Дуда з Інституту міжнародних студій Вроцлавського університету. Додамо, що у 2017 році виповнюється 10 років встановлення дипломатичних відносин між Україною та Суверенним Мальтійським Орденом. Конференція, проведена в Інституті міжнародних відносин, підкреслює важливість цих відносин та діяльності Суверенного Мальтійського Ордену в Україні.

за матеріалами: Інститут міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка