Урочиста Меса Пастирів в храмі св. Олександра

Надвечір неділі 24 грудня року Божого 2017 Кон-кафедральний Собор св. Олексадра був сповнений світла, радості та вірного люду. О 21 годині, під різдвяний спів парафільного хору “Inspiratum” процесія, на чолі з Єпископом Віталієм Кривицьким, Ординарієм Київсько-Житомирським, вирушила до символічного вертепу, в який єпископ поклав фігурку Дитятка Ісус.
Тут Владика нагадав зібраним мету сьогоднішнього молитовного зібрання у стінах Храму — спомин приходу у світ, народження в людському тілі Спаса світу — Божого Сина Ісуса Христа з Пречистої Діви Марії.
При вівтарі, куди перейшла літургійна процесія, настоятель парафії св. Олександра о. Віталій Безшкурий привітав присутніх на Урочистій св. Месі Пастирів Його Преосвященство Єпископа-Ординарія, Апостольського Нунція в Україні Його Високопреосвященство Архієпископа Клаудіо Ґуджеротті, Секретаря Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви Владику Богдана Дзюроха, священиків парафії св. Олександра та інших католицьких парафії м. Києва обох обрядів, а також попросив Єпископа Віталія очолити сьогоднішні урочисті відправи.
Знак хреста, привітання Головного Служителя, покаянна молитва, урочистий спів гімну “Слава во вишніх Богу”, спільна молитва (Колекта) впровадили вірний люд у атмосферу різдвяного святкування та прийдешньої безкровної Жертви Христової Церкви.

Під час своєї проповіді Єпископ Віталій Кривицький перш за все наголосив на тому, що у всі часи люди найбільше зосереджуються на поганих новинах. Та й найчастіше переказують одне-одному саме злі звістки. Й наскільки ж відрізняється сьогоднішня Новина, Блага Вість, з якою Ангел Господній прийшов до пастирів, що несли свою повсякденну варту неподалік віфлеємського гроту! В наш час людина потребує Благої Вісті не менше, а, можливо, й більше, ніж у ті давні часи, особливо серед новин-манівців сучасності. Христос приходить до нас стиха, непомітно, але для декотрих цей прихід є справжнім цунамі! Й саме пришестя Спасителя подібне до повноводної ріки, як на приклад, Дніпро. У витоків, у джерела річка є чистою, а вода — прозорою і живильною. Та вже за 100-200 кілометрів ця вода зовсім інша, забруднена, шкідлива, небезпечна. Сьогодні, в ніч Різдва, ми повертаємось до того найчистішого Джерела, яке струменіє з печери Народження Христа. Й він нас залежить, чи збережемо ми цю чистоту в наших серцях, в нашому житті, в нашому повсякденному оточенні. Й завершив своє пастирське повчання Владика Віталій побажанням, щоб саме так й сталося з кожним з нас.
В молитві вірних, що завершила Літургію Слова, лунали заклики про Церкву, про Святішого Отця і пастирів Христових, про дар миру на українському Сході, про вічний спочивання у мирі для померлих, про присутніх в стінах Собору.


Перед благословенням до слова був запрошений Апостольський Нунцій в Україні архієпископ Клаудіо Гуджеротті, який привітав усіх з Різдвом Христовим та передав святкові вітання від Папи Франциска і закликав молитися за мир в нашій країні та задуматися над тим, що кожен з нас може зробити, щоб цей мир настав якнайскоріше. Також до святкових вітань долучився преосвященний владика Богдан Дзюрах.

По завершенні Святої Меси парафіяльний хор «Inspiratum» радував усіх присутніх співом колядок.

         Дмитро Парубець