Великопісна акція "Карітас - Спес"

До закінчення цього неймовірного проекту ще цілий тиждень, але вже можна підводити певні підсумки і робити перші висновки. Чесно кажучи, дуже хочеться їх робити, бо є велике бажання поділитися радістю від того, що ми всі разом пережили… Без перебільшення можна засвідчити, що цей новий, незвіданий, незнаний досі проект відбувся. Бо всі складники його – Боже провидіння, благословення двох священиків, свідоме бажання зрілих християн, нестримна енергія юних волонтерів – склалися в одне чудове починання…
Задум полягав у тому, аби під час Великого Посту відвідувати одну з парафій нашої дієцезії, а саме – парафію Святого Духа в Брусилові та в прямому сенсі годувати тамтешніх дітей. І не просто годувати, а влаштовувати їм маленьке недільне свято, як це буває в звичайних щасливих сім’ях. В звичайних, але не в сім’ях цих дітлахів, бо життя їхнє аж ніяк не схоже на життя звичайних дітей. І не обмежуватися частуванням, а провести невеличкі, необтяжливі катехези, аби вони, можливо, вперше в своєму житті почули про Божу любов і милосердя. А ще була така смілива мрія – спробувати прив’язати, притягнути малюків до костелу, до священика, показати їм трішки інше життя, в якому немає пияцтва, жорстокості та байдужості дорослих, а є душевне тепло, щира турбота і реальна допомога. Уже чотири тижні поспіль одне з подружжів з Дияконії милосердя, що є частиною Домашньої Церкви з Руху «Світло Життя» та пара юних волонтерів-францисканців з парафії святого Йоана з Дуклі, з самісінького ранку в неділю вирушають у дорогу.

Головну роль, звісно, відіграє Служба Божа, яку звершує настоятель парафії отець Сергій Серебровський. Молитви, які озвучують діти, не залишають байдужими нікого. Вони розкривають всю глибину дитячих трагедій, понівеченого дитинства: «Аби тато не бив нас…, аби мама не померла…., аби була нормальна родина…» Цілком природно, що після почутого кожна господиня, кожна мама, яка була присутня на кухні парафії, намагалася зробити все, щоб її обід смакував якнайкраще! Тюфтельки, котлетки та сардельки, пироги, запіканки та тістечка… Багато чим пригощали гостей наші любі господині.


А юні францисканці, які вже мають потужний досвід аніматорів на католицьких оазах, провели вже майже повний курс ознайомлення дітей з земним життям та наукою Ісуса Христа. Крім того, були веселі конкурси, повітряні кульки, тематичні розмальовки, візит Панди та Єдинорога. Наразі кілька слів про плоди акції. По-перше, щасливі всі! Щасливі, натхненні, переповнені емоціями. І діточки, і священик-настоятель, і дорослі та юні волонтери. По-друге, дітлахи, які в перший день почувалися в каплиці невпевнено та, вочевидь, ніяково, в наступні тижні відверто тішилися та по-дитячому щиро насолоджувалися дійством. По-третє, уже помітне бажання місцевих парафіян долучитися в міру своїх сил до подібних акцій. І це ще не кінець! Попереду новий візит, нова жертовна праця, новий досвід… І щедрі плоди цієї милосердної акції не забаряться. Молимось та діємо!
Світлана Самарська
секретар "Карітас-Спес"
Київсько- Житомирської дієцезії