Ви дайте їм їсти. Меса мира у Житомирі

У Великий Вівторок багато священників  усієї дієцезії зібралась у кафедральному храмі, щоб звершити Урочисту Євхаристію. Меса Мира, котру єпископ співслужить із пресвітерами дієцезії – є радісною подякою за нескінченне Боже милосердя, об’явлене в Христі, Котрого багатство означають Святі Єлеї, а також подякою за служителів Божого милосердя прийнятого в Таїнствах – за священників. Ця урочиста Меса є видимим знаком єдності пресвітерів із єпископом, котрі беруть участь в одному і найвищому священстві Христа. Тому пресвітери, які співслужили цю Месу, є не тільки свідками освячення Мира, але разом з єпископом його освячували, адже є помічниками і радниками єпископа в щоденній послузі.

Під час проповіді єпископ звернувся до священників, присутніх у кафедральному храмі. Він пригадав, що Апостоли, які мали мінімальні засоби, кілька хлібів, дві риби – передали цей мінімум Ісусові. А Він з цього мінімум – зробив чудо. Ісус вчить, що може відбуватись обмін - коли віддаємо те що маємо, Господь робить чудеса.
Дякую вам священники, за те, що відчували ситуацію своїх парафій, дивились очима Господа, а не силами, які маєте. Ісус переконує вас -  «ви дасте їм їсти». Це не ми будемо діяти. Це Господь буде діяти, якщо допустимо Його до діла.
Дякую вам священники, за те, що їздили по парафіяльних спільнотах, щоб підтримати, щоб вирішувати ситуації конкретних місць - великих і малих. Я прославляю Господа за те, що тоді, коли священники робили кроки, часом в невідоме - Він благословляв, наповнював силою кожного. Бажаю, щоб ми самі знали, де можемо черпати сили, і не забували, якими ліками є Євхаристія.
Після гомілії, єпископ Віталій Кривицький, закликав усіх присутніх в кафедральному храмі пресвітерів до відновлення священицьких обітниць. Так, як в день висвячення, вони виразили готовність побожного звершення Тайн Христа, наслідування Його, і щораз міцнішого з Ним з’єднання.
В процесії з дарами до вівтаря були принесені єлеї, які посвячені через молитву стануть матерією деяких таїнств і урочистих освячень. В старожитності олива вважалась Божим даром, адже служила до заспокоєння болю, загоєння ран, повернення свіжості змученому тілу, і охолодженню розпаленої шкіри. В Старому Заповіді намащувалися нею Царі, священники та пророки.


Єлей катехуменів буде вживатись під час хрещення. Єлеєм хворих будуть намащуватися люди терплячі, а також ті, що знаходяться в небезпеці смерті. Єлей хризма буде вживатись під час хрещення, миропомазання, а також рукоположення єпископів і священників, а також під час освячення вівтаря і храму.
Єлей катехуменів, як пригадує його назва, колись служив для намащення осіб, котрі готувались до прийняття таїнства Християнського Втаємничення. Сьогодні цей єлей використовується при обряді хрещення дітей, а також дорослих.
Намащення цим єлеєм має бути знаком ретельного приготування до прийняття хрещення, а також до готовності жити згідно з прийнятою благодаттю.
До єлею призначеного до мира, єпископ додає пахучий бальзам, як символ багатства дарів Святого Духа, котрий з цього єлею вчинить хризму спасіння.






Під час молитви, всі присутні благали, щоб усі, котрі будуть намащені цим єлеєм були очищені від зіпсуття гріха і були щеплені в царську, священицьку і пророцьку місію Христа.
Повернувшись до своїх парафій, священники замінять єлеї на нові, а старі, які залишились, спалять.