Завершення Року св. Йосифа в Бердичеві

8 грудня 2021 року в урочистість Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії, завершився рік св. Йосифа, який оголосив Папа Франциска в Апостольському листі Patris corde.
В цей день всі єпископи України зібрались в Національному Санктуарії в Бердичеві, щоб подякувати Богові за час духовних дарів, які ми отримали через заступництво Опікуна Святої Родини.
Для парафії в Бердичеві сьогоднішній день став подвійним святом, цей день є Храмовим святом, а також ювілеєм, бо 30 років тому, 8 грудня 1991 відбулася перша Свята Меса від повернення храму Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії в Бердичеві.
Урочисту Святу Месу очолив Апостольський Нунцій в Україні архієпископ Вісвальдас Кульбокас разом з усіма єпископами України.




Під час проповіді архієпископ Вісвальдас затримався над двома постатями – Марії та св. Йосипа.
Марія вміла знаходила благодать, і ми думаємо, що ми: слабкі і грішні, не достойні такого дару. Але, через сопричастя святих ми маємо право і можливість брати участь в тому, що Марія вже досягла.
Коли Ангел говорить Марії «не бійся», він може це сказати тому, що є Йосип, який готовий допомогти Богові реалізувати Божественні плани. Бог залежить від того, чи людина готова.
Йосиф – був дуже диспозиційною людиною. Коли він дізнався, що Марія вагітна,  за законом, він мав засудити Марію на смерть. Але Йосиф був божою людиною, він розуміє Божі речі та повністю довіряє Марії. Коли він не знав – що робити з Марією, на допомогу приходить ангел і пояснює Йосифові, що Марія зачала від Святого Духа.
Ми можемо мати спокусу, що Йосиф святий, що він знав, як слухати Господа, але я – бідний грішник. Такій спокусі не варто вірити. Ми віримо в сопричастя святих, ми можемо брати участь у тому способі, за допомогою якого святий Йосиф провадить діалог з Господом і приймає важкі рішення.
Зробити святого Йосипа своїм другом – це дуже гарне рішення, до якого нас закликає Церква. Від святого Йосифа ми можемо вчитись способу співпраці з Господом. 

















На завершення Святої Меси всі присутні, віддаючи славу Богові. заспівали гімн Te Deum, а потім секретар Єпископату єпископ Віталій Скомаровський, перед іконою Матері Божої Бердичівської, відновив акт присвячення України Пресвятому Серцю Марії.