Зустріч братів Неокатехуменальної Дороги з країн колишнього Радянського Союзу та Польщі з їхнім ініціатором Кіко Аргуельо

В минулу суботу, 11 травня, у Києві відбулася зустріч з ініціатором Неокатехуменальної Дороги Кіко Аргуельо, о. Маріо Пецці і Марією Асценсіон Ромеро, які разом становлять міжнародну екіпу відповідальну за Неокатехуменальну Дорогу у світі. Це був історичний момент, так, як в Палаці Україна вперше зібралися разом всі брати і сестри з неокатехуменальних спільнот з країн колишнього Радянського Союзу. Таким способом у Київ приїхали паломники з Молдавії, Білорусі, Латвії, Литви, Естонії, Казахстану, Росії, Грузії та Польщі, яких разом з братами з України було понад 4200. Були присутні також 7 єпископів, з котрих зібрання очолював ординарій Київсько-Житомирської Дієцезії, єп. Віталий Кривицький. В зустрічі брало участь 130 священиків, семінаристи із 6 семінарій Редемпторіс Матер та 2 дієцезіальних римо-католицьких семінарій з України, представники Православних Церков та Протестантських Церковних Спільнот і релігійних організацій, посол Іспанії в Україні та представники цивільної влади України. Трансляцію зустрічі подивилося понад 37000 глядачів з цілого світу.


Представлення зібрання провів о. Раймунд Пупковскі, котрий разом з Марією-Еухенією та Міхалом складають екіпу відповідальну за Неокатехуменальну Дорогу в Україні, та на чию ініціативу саме й приїхала до Києва міжнародна екіпа на чолі з Кіко Аргуельо.

Після привітання Кіко розповів про свою екзистенціальну кризу, котру він пережив в 60-их роках минулого століття, та котра спричинила його зустріч з живим Богом. Незважаючи, на рано осягнену славу і успіх в мистецьких кругах, він не міг знайти сенс свого життя і був на грані самогубства. Тоді, в мить найглибшої темряви почав кричати до Бога і Він відповів йому, даючи впевненість у своєму існуванні і любові до грішника. Опираючись на історію свого життя та різних текстах із Святого Писання Кіко проголосив зібраним Керигму - Добру Новину про Ісуса Христа, який помер за наші гріхи і воскрес для нашого оправдання і дає нам свого Духа, нове життя, участь у природі самого Бога, який любить тебе і мене такими, якими ми є.

Після нього о. Маріо Пецці розповів про початок Неокатехуменальної Дороги в Україні, в котрому саме він брав участь. В 1984 році італійський священик приїхав у Київ разом з мандрівним катехістом Янезом Бокавшеком. Вони протягом п’ятнадцяти днів таємно проголошували катехези в тоді єдиній римо-католицькій парафії в Києві – Воздвиження Хреста Господнього на Святошині. Їхнє проповідування слухали також тайні агенти, котрі шукали нагоди схоплення чужоземців місіонерів, однак почувши, що Бог любить навіть комуністів, більше не повернулись. В кінці своєї промови Отець Маріо підбадьорив зібраних хлопців і чоловіків не боятися сказати Богу «так» на Його заклик.

Згодом Марія Асценсіон промовила російською мовою і виразила велику радість з того, що на цій зустрічі побачила рясний плід євангелізації на території пострадянських країн, якій  вона присвятила 25 років свого життя як місіонерка в Білорусі, Казахстані і Росії. Вона, цитуючи Кармен Ернандес, говорила про важність жінок, які були першими, хто переконав апостолів про Воскресіння Христа. Сказала також, що Ісус – найкращий наречений, а також, що сьогодні важливо передавати віру дітям в християнських родинах вже від материнського лона.

Після того, Кіко возніс разом з усім зібранням молитву про покликання, а потім запросив тих, які відчувають, що Бог кличе їх до священства або богопосвяченого  життя, встати і прийти на сцену. Піднялося 120 хлопців і дівчат. Кіко закликав теж родини, які готові віддати себе Христу і бути послані в різні кутки світу, щоби свідчити там про любов Ісуса Христа. Встало 40 сімей з багатьма дітьми.


Зустріч закінчив єп. Віталій Кривицький говорячи що відповідь на Боже покликання це погодження на дорогу спасіння, на якій нас бачить Господь. Отець Єпископ нав’язав також до Божого батьківства, через яке Він піклується кожною дитиною, скільки б їх не було в родині. Ці слова увінчала молитва Отче наш на всіх присутніх мовах, як знак єдності дітей Божих.

Перед  жахами комунізму за часів Радянського Союзу та всіма наслідками, які він залишив за собою, ця зустріч була приводом подяки. Ми побачили це велике зібрання й усвідомили собі, що 30 років назад нічого з цього не було. Як не дякувати Богу за Неокатехуменальну Дорогу, за цей «дар для Церкви», як колись висловився св. Йоан Павло II; та за Кіко Аргуельо і Кармен Ернандес, котрі сказали «так» Богу, що й вродило рясними плодами по всьому світі, а також і в Україні, чого ми могли бути свідками на цій зустрічі. Неокатехуменальна Дорога народилася в 1964 році, як плід Другого Ватиканського Собору, серед бідних в бараках Паломерас-Альтас, в Мадриді, завдяки Кіко Аргуельо і Кармен Ернандес. В 1968 році вони перенесли цей досвід до Риму і звідти воно розповсюдилося на весь світ, так що сьогодні Дорога присутня у 135 країн світу.
В Україні перші катехези проголосили о. Маріо Пецці і Янез Бокавшек в 1984 році, але тоді не було можливо заснувати спільноту.  Лише 6 років пізніше, в 1991 році, після падіння комунізму, завдяки проповідуванню с.п. проф. Маряна Мачеєвского та тогочасної екіпи народились перші спільноти в Житомирі і Києві. На сьогодні Неокатехуменальна Дорога в Україні налічує приблизно 3000 братів і сестер зібраних у 80 спільнот присутніх у всіх римо-католицьких дієцезіях та у деяких греко-католицьких єпархіях України. Також є 8 «Міссіо ад Гентес», різні родини, брати і сестри на місії, та 3 Дієцезіальні Місійні Семінарії «Редемпторіс Матер», з яких вже було рукоположено 12 пресвітерів.