Звернення Директора ДБФ "Карітас - Спес"

Вельмишановні Отці-Настоятелі!

Зараз, коли, без перебільшення, усе Людство веде боротьбу з пандемією коронавірусу (SARS-CоV-2 або ж COVID-19), Католицька Церква не залишається осторонь та бере активну участь у допомозі як медикам та вірусологам, що перебувають на передньому краї цієї боротьби, так і тим, хто потерпає від смертельно-небезпечної недуги, або ж перебуває у зоні ризику ураження.
До цього всеохоплюючого процесу також долучається, в міру своїх сил, загальноукраїнська благодійна Місія «Карітас-Спес Україна», перш за все – через старання своїх дієцезіальних і парафіяльних структур, таких як «Карітас-Спес» Київсько-Житомирської Дієцезії.

Очевидно, що ми не маємо реальних можливостей надавати спеціалізовану, професійну допомогу медичним працівникам чи відповідним структурам, але можемо сприяти покращенню умов, в котрих змушені перебувати найбільш соціально-незахищені верстви населення нашої країни. Йдеться про літніх людей, багатодітні малозабезпечені сім’ї, родини вимушено переміщених осіб (ВПО), людей без постійного місця проживання тощо, й в першу чергу – з числа наших парафіян!
Цим листом ми запрошуємо і просимо Вас долучитись до підтримки найбільш незахищених, знедолених, самотніх, й то саме в межах довірених Вам парафій!
Тим більше, що, найчастіше, навіть мінімальна підтримка чи проста людська увага, освітлена променями любові нашого Воскреслого Господа і Спасителя Ісуса Христа, є дуже дієвим шляхом розради і порятунку в умовах кризи та браку між-особових стосунків!
Про це, зокрема, свідчить особиста практика Голови Служби Папських милостей Його Еміненції Конрада Кардинала Краєвського, котрий власноруч допомагає тим, хто в ці дні лишився без даху над головою.

Й ось що про недавній (16 квітня 2020 р.) досвід підтримки бездомних на вулицях Риму розповів один з волонтерів, що допомагав Кардиналу: «Нас чекали на вулиці Марсала /…/ Люди вітались з нами і дякували за те, що ми їм принесли: спальні мішки, продукти харчування, захисні маски. Але, як завжди, більше за всіх отримали ми самі!»

Тож, в дусі християнської любові та солідарності з потребуючими, пропонуємо Вам розглянути наступні прості та доступні засоби підтримки і допомоги власним парафіянам:

  1. тих парафіян, котрі мають можливість спілкуватись за допомогою всесвітньої мережі Інтернет, найпростіше об’єднати у спільноти взаємодопомоги (самодопомоги), наприклад, за допомогою додатку Viber; вже наявний досвід показує, що за допомогою таких груп чи спільнот можна аналізувати і оперативно реагувати на потреби і критичні ситуації, що виникають в окремих родинах чи, особливо, самотніх парафіян (перш за все – літнього віку); також це допомагає тим парафіянам, котрі мають кращі можливості, зокрема матеріальні, особисто і адресно долучитись до допомоги тим, кому зараз найважче!
  2. таким же чином ті парафіяни, котрі мають пропозиції щодо тимчасового працевлаштування (на час карантину), зможуть залучити до посильної праці тих, хто на сьогодні залишився зовсім без жодної роботи, а, отже, перебуває не лише у матеріальній скруті, але й надзвичайно гостро відчуває свою «непотрібність» та відкинутість;
  3. залучення волонтерів з числа небайдужих парафіян до таких справ «живого милосердя», як збірка (наприклад, через той же Viber, Facebook тощо) пожертв чи формування пакетів благодійної допомоги (борошно, крупи, консерви, засоби гігієни) та їхнє розповсюдження серед потребуючих, в першу чергу – з числа «групи найбільшого ризику» (самотні літню люди, що не мають можливості полишати місць карантинної ізоляції);
  4. прямі телефонні контакти з усамітненими під час карантину парафіянами (самотніми літніми людьми, проблемними родинами в кризі тощо); цей спосіб підтримки, проста людська розмова і душпастирська порада (й навіть сама можливість дати людині висловити свої острахи чи проблеми перед священиком чи сестрою) зараз можуть стати тим дієвим методом, котрий підтримає найбільш занедбаних у важку хвилину та допоможе здолати духовну і особову кризу!

Очевидно, що цей перелік можливих заходів та ініціатив – далеко не повних! Ви, на своїх парафіях, з урахуванням Вашого душпастирського досвіду та обізнаності з ситуацією, можете краще зорієнтуватись з різними викликами та загрозами та запропонувати інші, дієві та корисні для нужденних, потребуючих форми роботи і підтримки! Тож саме в цьому ключі ще раз закликаємо і заохочуємо Вас долучитись до будь-якої можливої для Вас та Вашої пастви допомоги тим, хто у ці важкі дні протидії всесвітній пандемії та карантинних заходів лишився сам-на-сам зі своїм страхом, неповністю, зі своїми моральними, фізичними та духовними проблемами!

З повагою і пам’яттю в молитві,

 

о. Віталій Умінський

Директор Дієцезіального «Карітас-Спес» Київсько-Житомирської Дієцезії

22 квітня 2020 Р.Б., м. Любар